Sunday, June 3, 2018

Busteni - traseul Jepii Mici urcare - Cabana Caraiman - coborâre traseu Jepii Mari

Ajunşi cu trenul in Busteni, aceiasi echipa Codrin, Andrei băiatul meu cel mare si Mihai mezinul,  am urmat drumul catre telecabină avand in față vf. Claia Mare punctul central al actiunii noastre.






Traseul pe care plecam este pe Valea Jepilor Mici, traseu ce nu imi mai aduc aminte cat de greu este parcurgandul acum 20 de ani. Dar toți cu care am vorbit au spus ca e foarte greu, urma sa vedem si aveam o oarecare strângere de inimă. Tin sa precizez ca echipamentul a fost complet : bocanci buni, bețe de traking, geci, pelerine, coltari, cordrelină si altele crema solară,  schimburi.
După cateva sute de metri de urcare relativ usoară urmează primele cățărări.

Cu cât avansăm mai mult în Valea Jepilor urcarea devine tot mai abruptă.

Ceața urcă cu repeziciune si plouă un pic dar trece in 20 de minute.
Si prima traversare a izvorului Caraimanului.


Claia Mare ramane in stânga spate.


In față Colții Berbecului ies din ceață. 
Ajungem la cascada.





Ultima parte foarte abrupta se urca aproape toata la lanturi.



Si intr-un final cabana Caraiman

Concluzia traseului este ca necesita antrenament destul de bun traseul l-am parcurs in 4 ore, daca ai rau de inaltime nu se pune problema sa intri pe el, dar in rest daca esti atent si il parcurgi fara graba este chiar frumos.
Lasam in urma cabana Caraiman si urcam in platoul Bucegilor urmand triunghi rosu pe sub vf. Jepii Mici 2143 m, atingand si derenta de nivel fata de plecare de 1300 m si la capatul lor schimbam semnul urmand semnul albastru spre Cantonul Jepi.






De aici urmam traseul Jepii Mari ca sa coboram spre Bustenii pe valea Urlatoarei Mari si Urlatoarei Mici, traseul nu mai este atat de abrupt dar este dublu ca lungime fata de Jepii Mici, si urmarim iarasi peretele Claii Mari dar de data aceasta pe partea ei dreaptă.


Traseul nu are decat o portiune mai dificila La Scari dar nu se compara cu cele din Jepii Mici







 Final de traseu parcurs in 10 ore : 4 ore urcat pe valea Jepii Mici, 1.5 ore pe platoul Bucegilor si 4 ore coborare pe Jepii Mari, consum mare de energie diferenta de nivel 1300 m, dar foarte frumoasa tura.


Drumuri bune !


Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...