Saturday, November 10, 2018

Valea Vanturis - Varful Vanturis 1890 m

Am vazut prognoza pentru sambata- duminica si asa cald pe 10 noiembrie nu am mai prins, ne-am gandit sa nu ratam vremea buna si sa facem un pic de miscare pe munte. Am revenit cu dorul de Izvorul Dorului parcurs acum cateva saptamani si cum mai ramasese o ramura neparcursa si cu curiozitatea ramasa de a vedea cum este valea, am urcat TransBucegii si am lasat masina la poalele Vanturisului si am coborat valea Vanturisului si apoi pe Izvorul Dorului pana sub Cascada de Sus.

Prin poiana spre izvor merge dorul calator.

Coltii lui Barbes si ne lasam pe valcel in jos, este cararea ce ocoleste Cascadele de Sus care nu pot fi coborate decat in rapel, si azi nu facem rapel poate cand vom creste mai mari.

Asa ca o pornim pe langa stanca pana sub Cascadaele de Sus.



 Cautam intrarea in valcelul celalalt care se ascunde dupa multa vegetatie si copaci prabusiti, "Tata, valcelul asta pare parasit". Parasit este intradevar dar de apa ca si firul principal si acest valcel se alimenteaza exclusiv din zapezile care se topesc pe platoul Bucegilor, si acum ca niciodata nici urma de zapada.


Ne echipam si facem partea cea mai captivanta pentru baieti, adica "bolovaneala" cum ii zic eu, cocotarea pe bolovanii din valcel. Desii la tot pasul nu sunt pasaje care sa puna probleme, valcelul este mai putin spectaculos din acest punct de vedere decat firul principal, dar recupereaza prin aspectul salbatic.
 
 
 
 
 
Dupa o ora si jumatate de catarare iesim in pasune si ne ducem la masina sa lasam rucsacele si pentru ca avem destul timp pana la apusul soarelui ne hotaram sa urcam la varful Vanturis ce ne priveste de la  douasute si ceva de metrii deasupra noastra.


Vf. Vanturis 1890 m

De aici avem o vedere foarte larga atat spre Platoul Bucegilor cat si spre vale.

Privind catre nord Vf. cu Dor

 In vale se zareste Sinaia

Muntii Baiului cate Est si tocmai in spate pietros se zareste Ciucasul.

Valea Izvorul Dorului

Aceeasi vale dar in partea de sus


In spre Vest in prim plan Zanoaga si cheile ei pe fundal masivul Leaota.

Spre masina lasata in saua Vanturis

Se lasa seara dar a fost o zii minunata, nicaieri nu e mai frumos decat pe munte.

Drumuri bune !!!

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...