Thursday, January 23, 2020

vf. Lespezi 2517 m si Cornul Caltunului 2510 m

        Dupa o perioada relativ mare in care montajele filmate au luat locul povestilor scrise, de aceasta data am simtit dorinta de a va povesti aceasta tura.
        Orice plecare catre Fagaras din Ploiesti, mai ales ca turele fie ele de iarna sau vara se întind pe o durata de peste 8 ore, este cu trezirea la 4:30 dimineata plecare la 5:00 iar dupa 3 ore jumatate de condus traversam "poarta apelor mari" "Barajul Vidraru" apoi pentru 25 de km urmarim conturul acestei mari acumulari de ape ca odata scapati pe coada lacului si intrand pe furis in inima muntelui pe soseaua ce traverseaza masivul "Transfagarasanul", ne oprim pentru echipare la Cabana Piscul Negru, vf. Piscul Negru este creasta care ne priveste de peste drum de pe dreapta cum privim spre Nord dar care ne va conduce cu privirea toata ziua noi prinzand poteca undeva in spatele cabanei îndreptându-ne pașii catre vf.Lespezi ascuns pentru inceput privirii. 
       Poteca acoperită cu zapada, calcata de mai multi drumeti ce au atins varful in primele zile ale anului 2020, noi hoatarâti fiind sa ajungem azi 19.01, temperaturile mari au facut ca zapada sa se topeasca in timpul zilei iar noaptea sa inghete ceea ce a facut ca la ora 8:30 la care am pornit cararea sa fie alunecoasa iar efortul sa nu fie doar cel de a urca ci si de a nu aluneca, lasam în urma cabana la 1200m si tinem poteca prin padure pana la stana ce se afla chiar la iesirea in golul alpin, acesti 300 de m diferenta de nivel au fost parca cei mai grei, organismul incercand sa se adapteze efortului si cerand cu insistenta intoarcerea in asternutul cald :), dar nu ne lasam si zarind stana luam decizia in unanimitate de voturi adica doua, (în tura asta fiind doar eu si cu Andrei, completarea veselea si galagioasă a echipei Mihai avand o mica entorsa la picior si ratand astfel tura), sa poposim pret de 15 minute pentru a readuce entuziasmul in cadrul echipei prin asterenerea unui festin culinar incognito, adica rosii, castraveti, cascaval si muschi file scaldat bine cu apa limpede de izvor.


     Cu energia refacuta pornim apoi pe traseu marcat cu cerc rosu alb, care porneste cu o succesiune de coline pe care se îmbina portiuni de zapada cu portiuni de pajiste, soarele generos din acest ianuarie si precipitatiile foarte reduse au facut ca stratul de zapada sa fie compact abia dupa 2000 de m, vremea este minunată, la munte se anunță soare iar la deal si campie plafon de nori, abia asteptam sa fotografiem marea de nori. Sunt -3 grade C dar soarele ne face ca sa dam jos gecile si pentru ca nu bate inca vantul sa avansam asa o perioada.
     In fata se arata obiectivul turei de astazi vf. Lespezi si lipit de el ca un geaman siamez vf. Cornul Caltunului.

 In spate se asterne unduita creasta Piscul Negru - Mușeteica


Iar în nord deasupra Transfagarasanului frumoasa si pietroasa cu dinti de piatra creasta Arpașul Mic

     În spate avem ceva echipament, trebuie sa fii pregatit mai ales la ture de iarna, nelipsiti colțarii, o semicoarda, hamuri si dispozitive de rapel, pioleții si parazapezi fară discutie. Pentru doritorii de amintiri frumoase se ivesc primele stanci iar Andrei profita din plin si alege cele mai interesante posturi :).


Apare si primul obstacol dificil, o satnca care se afla intr-o portiune de creasta, la care văile sunt abrupte si in stanga si in dreapta, vara pe partea dreapta este potecă ocolitoare, iarna din cauza pericolului de alunecare si de producere de ruperi de zapada se traverseaza direct apoi se descațară, noi am urcat si am descațarat, portiunea a fost destul de tehnică si am fost foarte aproape de a intinde semicoarda, dar am descatarat alternativ cu mare atentie, ca ajunsi jos sa vedem ca era deschisa carare pe dedesupt, cărare ce o vom folosi la întoarcere.


Depasind acest obstacol si ajungand la 2000 m altitudine, zapada fiind aici stapână am hotarat sa echipam bocancii cu coltari mai ales ca urma urcusul cel mai abrupt ultimii 500 m pana la varf.
Vantul s-a intetit iar crestele Fagarasului apareau una dupa alta ca tot atatea planuri de munte ce ne încolțeau în minte la vederea lor.


Priveam in vale ca niste semizei cu gandul la oamenii ce se înveleau sub imensa patură nori ca un ceaun imens de vată de zahăr asteptând un copil pofticios să o înfășoare pe băț :).


Urcusul desii sustinut nu a fost foarte obositor si dupa 4 ore si jumatate de la plecare la ora 13:00 atingeam varful Lespezi.



In spate se vedea maiestos Negoiul o dorință pentru o tură viitoare :)


Dupa fotografii si felicitări ne indreptam atentia catre al doilea obiectiv al turei varful geamăn al Lespezilor, Cornul Călțunului.

Portiunea aceasta de traseu este nemarcată iar parcurgerea ei se face cu echipament si cu mare atentie, traseul tine cam 30 m linia crestei in coborare ușoara, apoi se lasa in partea stangă unde avem atentie pentru ca este o portiune de 30 de m destul de expusă, traversam o mica porțiune de stancă si apoi cotim în stanga si coborâm pe un hornuleț cam 10 m, aici am întins coarda si am coborat asigurați, urmeaza apoi traversarea unor stanci la curbă de nivel concomitent cu parcurgerea unor porțiuni de brână cam 30 m aceste pasaje de asemeni sunt foarte expuse si l-am parcurs alternativ cu asigurare. Dupa ultima traversare urmează o coborate pe langa versant care te scoate în șaua dintre varfuri, ultima portiune nu este grea se face făra asigurare. Nu am facut fotografii decat la ultima porțiune pentru ca m-am concentrat la traseu. Alpiniștii mai experimentati nu au probleme în a traversa porțiunea aceasta fara asigurare, noi ceilalti e bine sa ne luăm masuri suplimentare :)



 Urcarea din sa la vf Cornul Căltunului 2510m nu implica nici o portiune tehnică.




Aruncam o privire catre Negoiu

 Si apoi cu ochii pe Lespezi grabim pasul spre întoarcere la ora 15:00 ajungem inapoi la Lespezi


Soarele începe a apune mângâind blând crestele Fagărașului, însotindu-ne in tihnita coborâre parcă dornici a mai ramâne pe aceste meleaguri atat de minunate


La 17:30 ne-am reîntors la Cabana Piscul Negru mulțumiți de realizare.
Drumuri Bune !!!
Cu drag Codrin Rotaru

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...