Monday, February 7, 2022

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby

Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăiței se oprește pe la 1890 în Brâul lui Raducu, deci ar merge, nu am făcut valcelul dar văzusem cateva ture de vară, și arata nasol cam sălbatic, pfff. Zic "știu și eu 😕", "hai Codrin mergi pe mana mea". "OK".

Citesc câteva descrieri, valcelul are doua schimbări destul de mari de direcție în S, asta e bine, eu cu gândul tot la avalanșe, "dacă vad ca zăpada nu e ce trebuie nu o dam", "asa facem, confirmă Gaby".

Sâmbăta la 8:00 eram la întrare în Jepi, și dam în sus pe zăpadă mica, pământ înghețat, întram în poteca de Jepii Mici, forțăm sa ținem picioarele în potecă, gata zic ne echipăm cu tot că oricum trebuie sa punem colțarii că mă obosește sa tot fixez picioarele.

La 1300m aproape de prima traversare în Jepii Mici în stânga se formează valcelul Clăiței "în 2 ore suntem în Brâu, zise Gaby" și porni cu entuziasm, chiar la început zice el este un jgheab cam 30 m care pe la jumătate are un piton, vara e destul de nasol zice, acum tine bine și îl urcam bine dar zăpada e mare și începe înotul 😆





Urcam cam 80 m diferență de nivel și dam de primul S, dar decidem să îl ocolim pentru că are o săritoare spălată și nu vrem să obosim, revenim în vale și dam în sus, Gaby deschide poteca în urma tancul (eu) face șanț, mai urcam 100 m și valcelul ma uimește este foarte frumos cu stanca minunata pe dreapta, versantul din dreapta este din Creasta cu Zâmbri.





Cățăram câteva săritori care se arata ușurele, dar ne dau destul de mult de lucru fiind spălate și acoperite cu zăpadă moale care nu face decât sa ascundă prizele și fisurile și fără sa ne ajute cu ceva, dar trecem și dam înot 🤣.

Trecem de cel de-al doilea S ieșim într-o poienită, eu sunt cu ochii pe sus, sunt curgerii de zăpadă dar doar de pufarină fără consistentă, plecate la bătaia vântului, dar totuși suntem precauți, deși zăpada e mare și moale, strarul inferior însă nu este betonat și asta e bine. 







Intram într-un canion de 70-80 m și încă 100 m și ieșim în Brâul lui Raducu, cele 2 ore au fost cam 5 ore, dar e bine ca am reusit, Gaby a fost ambitios si plin de resurse, eu i-am dat curaj din tribună 😁. Traversam la liber primul valcel care coboară tot în Valcelul Clăiței și ieșim în Șaua Clăiței.

Se vede frumos Caraimanului, Claia Mare și Jepii Mari.









Din Șaua Clăiței până în Șaua Clăii Mari, Brâul lui Raducu traversează foarte periculos peste Seaca dintre Clăi, asigur și pleacă în coarda Gaby, asigura la zade, se duce 60 m, vin și eu și ma duc în continuare 60 m, mai facem încă doua lungimi și ajungem în Șaua Clăii Mari, zăpada tine bine deși am tăiat-o în lungime, studiem bine versantul Clăii Mari care poate avea acumulări periculoase, ca rezerva avem coborârea pe Valea Comorii Clăii care are perete vertical pe stânga dar care este foarte abrupta la început și ar trebui sa facem 5-6 rapeluri. Hotărâm ca totuși e ok pe Seaca și incepem sa coboram, în stânga pe Claiță câteva capre negre nu au nici un stres, nu curge nimic de pe versanți asa ca avansam foarte repede, zăpada ajunge pana la brâu, ne mulțumim ca am ales valcelul Clăiței pentru urcare, saritorile sunt toate acoperite mai puțin săritoarea mare de jos la care facem rapel.
Ieșim la drum obosiți dar foarte mulțumiți de asa tură frumoasa 😊








Varianta video o găsiți aici 😊 :

Cărări cu soare 😊


3 comments:

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...