Tuesday, February 12, 2019

Creasta Ciucas -Gropsoarele - Zaganu

Creasta Ciucasului (vf. Ciucas 1954 m ,vf Gropșoarele 1883 m)

Se anunta o sambata minunata cu soare, asa ca am pregatit o tura in Ciucaș ambitioasa, să plecăm din Pasul Bratocea si sa ajngem la vf. Ciucaș diferenta de nivel de 700 m, iar apoi sa coboram la cabana Ciucaș de unde sa urcam a doua creasta a Ciucasului Zaganu-Gropsoarele diferenta de nivel de 500 m, din calculele mele distanta ar fi fost in jur de 23 km.
Bun, am plecat am parcat masina la drumul Diana la iesirea din Cheia, la autostop niste tineri draguti ne-au luat cu masina pana in Padul Bratocea si la drum temperatura ne cam speria erau -11 C si mai tot timpul in creasta Ciucașului bate tare vantul care face ca frigul sa para si mai accentuat.




 Dupa 2 km am trecut de releu si ne indreptam spre Coltii Bratocei, soartele ne incalzea, temperatura a crescut pana la -1 C si am dat jos gecile fiindu-ne foarte cald si extraordinar nu era fir de vant, zapada geruita scartaia sub picioare iar peisajele iti taiau respiratia

 Coltii Bratocei

 Peste muntii Baiului incep sa se vada Bucegii

Zapada este din ce in ce mai mare dar e bine geruita asa ca nu ne afundam


 Aici a viscolit puternic, brazii sunt imbracati in cojoace de zapada



Muntele Tesla se zareste in vale spre Babarunca

Din urma ne prindeau doua persoane, cu care am intrat in vorba Raluca si Catătălin, care spre norocul nostru s-au alaturat turei noastre indraznete cu promisiunea sa ii ducem la final in Pasul Bratocea pentru recuperarea masinii. Asa ca grup vesel si cu vant in picioare am pornit cu elan spre vf.Ciucas in zare am prins deja Tigaile Ciucasului iar in saua Tigailor am pus coltarii, zapada batatorita aluneca foarte tare.



 Piatra Mare si un pic din Postavarul pitit dupa ea.

Sa vezi Creasta Pietrei Craiului atat de clar si chiar un pic din Fagaraș ceva de o claritate extraordinara, Bucegii, Baiul, Grohotisul, Piatra Mare, toti muntii parca aranjati pentru ora de geografie(daca ii vedeam asa in scoala cred ca iubeam mai mult geografia)


 In spate Tigaile

La iesirea din șa se vedea o avalansa dar care era veche din perioada cand a fost foarte cald, acum era un morman inghetat de bolovani de zapada. Raluca si cu Mihaita conducatori de grup eu si cu Cătălin vesnic in recuperare din cauza fotografiilor, zapada era foarte mare din marcajele de 2 m abia se mai vedeau capetele.


 Si varf de Ciucaș 1954 m la ora 13, fotografii, felicitari si la vale ca timpul nu iarta.




La coborare gasim Babele Ciucașului

  In vale zarim Cabana Ciucas


 Într-o jumatate de ora am coborat la cabana Ciucaș de am luat apa, nu ai unde realimenta si cam eram pe terminate cu apa.

  Și iar urcare un pic de padure cu poteca deschisa de altii care o luau aiurea uneori.


  Iesim la gol alpin si cotim dreapta pe coama, se vad muntii Buzaului "Cătălin aia sunt muntii Siriului? Da ei sunt", si intradevar se vedea extraordinar de aproape Siriul si Malâia in spatele careia asteapta vizitatori Lacul Vulturilor

Rotesc ochii un pic si la stanga 15 grade se vede forma piramidala si alba acum a Penteleului, nu am mai vazut Penteleul din Prahova niciodata, am ramas uimit mai ales ca pana la el in linie dreapta cred ca sunt 250 km.
 

Ajungem in șaua Gropșoarele aproape de ora 15 deja avem variante de urmat, daca la varf nu gasim poteca facuta catre Zaganu, ne intoarcem si o luam pe la Muntele Rosu, coborarea de pe Zaganu in Cheia destul de dificila si daca nu ai poteca batuta e foarte grea mai ales ca soarele apunea in 3 ore.




 15:45 varful Gropsoarele 1883 m, unde un grup de schiori se pregateau de coborare, urcasera din Cheia si avem poteca batuta.

 Vf. Zaganu 1817 m

Pornim coborarea, si apoi urcam un pic in baza Zaganului, se bifurca potecile, iarna nu se mai respecta in totalitate marcajele poteca urmand coama in general
 


 

  Alegem o poteca care pare avantajoasa si coboram pe un valcel care ne pune destul de mari probleme si care ne abate destul de mult de la marcaj.




  În padure parasim poteca batuta si o luam dupa harta ca sa gasim poteca noastra, o gasim dar ora e 18 deja si suntem nevoitii sa aprindem frontalele, nu mai avem mult, rasare luna si miile de stele se revarsa peste noi, e bine sa fii multi noaptea in padure nu e chiar atat de rau mai ales cand esti in grup


 Ajungem la masina la ora 19 dupa 10 ore de mers, dupa spusele lui Cătalin 1500 m diferenta de nivel urcată si 25 de km parcursi, a fost o tura minunata cu castigul maxim de inca doi prieteni de munte. Deja avem plan sa mai mergem înpreună si catre alte destinatii.
 Drumuri Bune !!!

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...