Monday, February 11, 2019

Iarna prin muntii Baiului

Azuga-vf. Dutca - vf. Cazacu 1753m - vf. Băiuțu 1803m - vf Baiul Mare 1895m - Stâna din Picior - Poiana Țapului
Am plecat cu trenul iar din Azuga am luat telegondola pana în Plaiul Sorica 1500 m 



Plaiul Soricii

Si am pornit cu entuziasm către primul varfulet Dutca doar la 100 m diferența, temperatura era in jur de -5 C dar vantul batea destul de tare ceea ce amplifica senzatia de frig


Bucegii ne privesc de pe partea cealalta a vaii si ne insotesc cu privirea pe tot parcursul drumetiei.



Primul varf Dutca

Hotaram sa ne abatem 1 km din drum ca sa ajungem in stanga la crucea din varful Cazacu


Si varful Cazacu 1753 m, eu (Ali Baba si cei 2 hoti 😁😁) si un vant de respirai cu greutate.


Ne reintoarcem in drumul nostru si coborâm Șaua Cazacu cu Băiuțul ca urmatoare țintă.


 Vf. Băiuțu 1803m

Ne-am încurajat și am coborât șaua Baiului, urcând apoi către vârful Baiul Mare 1895m pe care l-am atins la ora 14:45, am sărbătorit cu un ceai cald din termos și am început coborârea pe muntele Cumpătul.







Coboram in dreapta pe la Stâna din Picior, când am intrat in pădure zăpadă mare, dar topită aici și-au arătat foarte mult utilitatea rachetele de zăpadă




 Flescaiala ne-a ținut uzi bocancii toată coborârea și au cedat la intrare în Poiana Țapului, am schimbat șosetele și am pus pungi peste, niciodată sa nu uitați sa puneți pungi în rucsac sunt foarte utile.


Pe partea stanga a vaii Zamora


Soarele ascunzandu-se dupa Bucegi

In sfarsit Poiana Țapului

Turisti obositi la intoarcere cu trenul

 A fost tura cea mai lungă din iarna asta 23 km și foarte solicitantă dar plină de satisfacție. Drumuri bune!!!





































Drum forestier Mogos - vf. Bobu Mic 1750m

Alta postare, poate multora li se pare exagerat, chiar eu m-am fortat sa o scriu mai ales ca postasem pe Faceebook deja o mica descriere, dar de fapt nu scriu pentru voi in special, sunt momente in viata care te schimba si iei anumite decizii daca esti inspirat, decizia mea a fost sa petrec cu ai mei cat mai mult cum zice americanul "quality time" si scriu pentru a impartasi locurile cu altii dar si din motivul ca uitam, cel putin eu nu imi aduc aminte detalii, doar poate ca am fost acolo si am facut anumite lucruri, ma uitam la poze cu Andrei cand era mic si nu imi aduc aminte multe mi-au ramas in minte anumite faze hazlii dar la fotgrafiile respective imi vine doar impresia vizuala. In excursia asta pe care mai mult de jumatate am facut-o de 4 ori in iarna asta stau si imi aduc aminte ca ne-am suparat de vre-o 3-4 ori dar ca si am ras si ne-am prostit de 400 de ori, si asta conteaza, pe drum la intoarcere aproape m-am suparat pe Andrei care radea de fețele noastre in anumite fotografii aproape enervant asa cu pofta :), au ras cand ca ratoiul am cazut cu rachetele de zapada si m-am tavalit sa ma ridic, s-au rostogolit pe zapada, de fapt se rostogolesc si pe iarba la fel instinctiv iti vine sa tipi la ei si sa ii opresti, ma abtin cu greu si stiu ca peste 4 ani nu vor mai face asta o vor considera o prostie, am pierdut mai multe momente si vreau sa fiu pe faza acum. Asa ca o sa va plictisesc cu povestiri din drumetii chiar daca nu le citeste nimeni, stiu ca eu sau ei vor citii candva si se vor bucura de amintiri sau de detalii pe care l-am uitat de mult. Am reusit de data asta pentru ca am fost pregatiti, primele dati am ajuns pana aproape de iesirea in golul alpin unde temperatura a fost aproape de -8 grade iar Mihaita avea picioarele si mainile inghetate, l-am incalzit si am facut drumul de intoarcere nu mai este excursie daca unul din participanti nu mai simte drumul din cauza problemelor fizice, urmatoarele doua dati am gasit strat de zapada proaspat si de la jumatate efectiv am inotat in zapada si asta ne-a extenuat si am decis sa ne intoarcem, ultima oara am venit dotati, Mihaita avea talpici incalzite la powerbank de care era foarte mandru "ma conectez parca simt un pic de raceala" de rezerva aveam si talpici pentru maini nu au venit inca manusile incalzite, iar cu zapada ne-am luptat cu rachete de zapada pentru personajele mai ponderale au fost o adevarata minune pentru cei slabuti doar asa de distractie. Ca si echipament sunt minunate parazapezile nu a-si pleca la un drum cu zapada fara ele.

Si deci dupa atata palavrageala sa incepem, am luat Mogosul la pas drum forestier ce poarta numele raului pe langa care se intinde.




 
Strat de zapada mare care pe alocuri din cauza soarelui s-a inmuiat.


Echipa de dans sincron 😏


 
Mogoșul prins in stramtoarea pietrei se zbate sa fuga la vale

 Am mers cam 7 km diferenta de nivel de 400 m stam un pic si iar la drum.

Intre versanti scoate intrebator capul Babeșul, dar noi nu mergem la el ci la prietenul lui de peste vale Bobu Mic
 
 
Drumul devine din ce in ce mai abrupt si castigam altitudine mult mai repede, dar si efortul este pe masura.
 
Un pic de odihna in leaganul naturii.
 
 Sa ne presam un pic tu pe mine eu pe tine.

 Cand esti tanar nu conteaza de vrei sa te asezi nu te uiti te asezi si gata.

 Si iar la drum, ne intrecem?
   

 Soarele plin de poezie se prevede printre pletele albite ale copacilor lasand in suflet nostalgia unei primaveri atat de asteptate.

 Pasii rataciti isi cauta drumetul, oare cararile noastre vor mai trece vreodata pe aici ?

Soarele se rostogoleste si isi lipeste fata de nisipul alb al unei mari incremenite in uitare

 Babeșul troneaza semet peste padurea de argint.

Veselia padrunde intre noi incalziti de un ceai aburit, "hai noroc, mai e putin".
 
 
Zapada scarârție gerul ciupeste obrajii soarele parca neputincios se retrage incet spre apus


 Inca un pic si ajungem la varf   
   
 
Si gata am ajuns Bobu Mic 1750 m

 O pauza binemeritata
 
 Privim valea pe care am venit si care o sa o strabatem si la intoarcere.
   
 
 Un pic de tavaleala nu strica niciodata 😃
 
 Zaganul ne priveste serios si colturos ca un batran nemultumit ca i-am sarit gardul in cautarea mingiei pierdute, "Ce cautati in gradina mea înpielitatilor" 😆

Langa el tacuti si sfiosi vf lui Crai si Clăbucetul Măneciului.
 
 Gata ne intoarcem mai avem 2 ore de lumina pentru intors.

 Gata, ura am ajuns vom revenii dar la vara
 Drumul a avut aproape 20 de km dus intors si o diferenta de nivel aproape de 1000 m, un bun antrenament pentru vara si o detoxifiere fara bani.
Drumuri Bune !!!

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...