Wednesday, October 31, 2018

Cascada Spumoasa

Desii nu atat de celebra precum Cascada Urlatoare, Cascada Spumoasa care se afla la baza Caraimanului in muntii Bucegi, este una dintre cele mai frumoase cascade la care se poate ajunge cu familia relativ usor, traseul nu beneficiaza insa de marcaj asa ca nu este foarte vizitata.Din Busteni dupa ce trecem de telecabina si de Hotel Silva mergem 100 de m pe un drum neasfaltat pana la poalele Jepilor unde se desprind 3 trasee marcate Jepii Mici care urca pe valea Jepilor drept, pana la cabana Caraiman si apoi la Babele, Jepii Mari care merge in stanga pe la poalele Jepilor ca apoi sa urce pe Urlatori la cantonul Jepi si apoi la cabana Piatra Arsa si urmand pentru o vreme traseul Jepilor Mari este traseul catre Cascada Urlatoare marcat cu bulina rosie. Cascada Spumoasa urmeaza pentru 10 minute traseul Jepilor Mici ca apoi sa traversam izvorul pe un podet in dreapta.



In fata pe valea Jepilor se vede semet Colțul Berbecului iar in spate protectiv si semeț Caraimanul.
Drumul paraseste apoi valea Jepilor, care este seaca in perioada toamnei izvorul Caraimanului fiind alimentat exclusiv de apa topita din platoul Bucegilor , si deviaza usor in dreapta intr-un urcuș nu foarte greu si pe o carare destul de batatorită pană la refugiul Salvamont care se afla la 1030 m asa ca traseul total nu are mai mult de 200 m diferenta de nivel de la momentul intrarii pe traseu.


La 30 de metrii se intinde pe versant frumoasa Spumoasă.







 Pentru cine are antrenament si curaj mai mult poate merge pe valcelul din dreapta unde poate vedea una dintre cele mai mari saritori, saritoarea lui Magheru care are 70 m lungime si se afla in capatul Vaii Spumoase, de aceea valea nu se urca pe aici ci pe stanga tinand afluentul Spumoasei, Valcelul Înspumat.





Pentru 4 ore dus intors mers super relaxat, cu gustare la masa de la refugiul Salvamont, consider ca traseul este accesibil de la 3 la 80 de ani fara prea mari probleme asa ca : "La drum" 😊😊😊

Drumuri bune !!


Valea Izvorul Dorului - Cascadele Vanturis

Ultima duminica din octrombie 2018 se anunta frumoasa, asa ca Adi ne-a propus ca sa parcurgem Valea Izvorul Dorului, vale din masivul Bucegi care se deschide intre muntele Vanturiș și Vf cu Dor. Valea spălată de apele paraului Izvorul Dorului dar care in aceasta perioada este doar partial alimentata, izvorul permanent vine de undeva din dreapta si nu are un debit asa mare, aratand-ne decat cascadele din Vale, restul Cascada Mare si Cascadele de Sus sunt seci in aceasta perioada ele fiind alimentate doar din apa topita din platoul Bucegilor incepand cu Piatra Arsă si terminând cu Vânturiș.
Asa ca Mihai, Andrei, eu(Codrin) si Adi ne aliniem la start la bifurcatia ce se face langa podul care treverseaza apa si care duce catre Targoviște, langa noi si nea Emil care ne va recupera cu masina de pe platou din soseaua TransBucegi, întunericul se lasa in jur de 17:30 lasand foarte putin timp pentru o eventuala coborâre.

Traseul urmeaza o perioadă drumul ce duce catre cartierul Izvor din Sinaia si iese la Taverna Sârbului, noi tinem cursul apei inainte.


 Ajungem la o potecuță amenajata unde toamna a fost peisagist inspirat.



La 1000 de m luam o mica gustare intr-o poiana care din urmele lasate este foarte vizitată de ursi.



Stam un moment la sfat.

Urmam cărarea care este pe langa o veche aductiune de apă, dar care este incă functională.


Traversăm un parâiaș si revenim in firul văii.


Cărarea este prin mijlocul văii asa ca avem libertate de a alege traseul de parcurgere.

Incepe urcusul si cațararea pe bolovani, apar si primele cascade.

 Cascada din Vale


Valea devine din ce in ce mai abruptă așa ca ne echipam corespunzător si ne avântăm.



Si cățăram pe langa minunatele cascade care ne sar in cale la fiecare pas.








Siguranța este importanta, așa ca la pasajele grele nu ezitam a folosi coarda.


Si ajungem la Cascada Mare acum fara apă daca ar fi fost iunie prindeam un spectacol pe cinste asa ca ne multumim cu frumusetea abruptului si cu promisiunea ca vom reveni cand va fi apa in izvor.


Cascada Mare nu se poate aborda direct asa ca o ocolim prin stânga.

In dreapta se inalta Colții lui Barbeș sub creasta Vârfului cu Dor.

In spate se vad Munții Baiului

 Revenim in vale, dar se pare ca Moș Martin a fost pe aici înaintea noastra.

Deasupra noastra Cascadele de Sus


Mai sunt deasupra dar nu se vad de aici, de asemenea nu se pot catara asa ca ocolim prin dreapta de data aceasta.


 Coborâm intre Cascadele de Sus ca sa le vedem in toată splendoarea.




Iesim din vale intersectăm traseul bulina alb cu rosu care vine de la cota 1400 pe sub Colții lui Barbes si iese in Saua Vânturiș si pe care vom merge si noi pentru a ajunge la asfalt.


Chiar daca este o vale din prima parte a Bucegilor si la prima vedere ar parea un traseu lipsit de griji, in fapt nu este asa si daca il parcurgeti va recomand cu toata seriozitatea echiparea cat mai buna, pe parcursul traseului am folosit coarda de 14 ori si au fost zone in care ne-am intors si am luat alta variantă. Traseul este minunat, abia astept sa il parcurg când vor fi active cascadele.

Drumuri bune!!!


Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...