Wednesday, July 4, 2018

Sarmizegetuza Ulpia - Sarmizegetuza Regia - Cetatea Dacica Costesti

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Aflata la poalele muntilor Retezat la 16 km de Hateg si 50 de km de Caransebes comuna Sarmizegetuza are in interiorul ei ruinele cetatii romane construita de Traian dupa distrugerea cetatii dacice Sarmizegetusa Regia, a unei cetati din care sa fie gestionata vasta intindere a teritoriului cucerit, si denumita Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
Ruinele cetatii sunt raspandite pe o intindere de 32 de hectare alternand cu fanete si constructii din sat, la intrare sunt ruinele Amfiteatrului, templul zeitei Nemesis, cazarma gladiatorilor, bazilica de templu, templul lui Liber Pater.


Ave Caesar
 
Sanctuarul zeilor Aesculap si Hygia

Templul zeitei Nemesis

 Urmăm drumul printre fânețe si undeva in stanga gasim 
 

 Ne intoarcem si pe calea principala gasim de Horreum (depozite) si sediul Procuratorului Financiar

Ultimul in drumul nostru este Forumul cu toate ca acesta este in centrul cetatii, poate pe viitor

se vor investi bani in descoperirea si restaurarea acestei bucati din istoria noastra.







Sarmizegetusa Regia

De la Hateg am urmat drumul spre nord catre Călan si de acolo in dreapta catre Costesti unde pornim catre Sarmizegetusa Regia pe un drum de 18 km reabilitat in 2015, in capat gasim parcarea si de acolo urcam pe drum pavat 1,5km.
Sarmizegetusa Regia (cea regească) a fost capitala statului dac înainte de inainte de razboaiele cu romanii. Era protejata de 5 fortarete (Blidaru, Costesti, Piatra Rosie, Capalna, Banita) aflate in Muntii Orastiei si care aveau rolul de a proteja capitala de invazie.










Soarele de andezit (altar de sacrificiu)



Ne intoarcem in satul Costesti si urmam un drum de tara pentru 3 km pentru a ajunge la cea mai veche dintre cetatile dacice 
Costesti (Cetățuie)

Cetățuia Costești este situată pe valea Apei Grădiștei. Platoul superior al dealului unde este așezată cetatea are 514 m altitudine. Numele din vechime nu este cunoscut. Era o cetate puternică ce avea caracter defensiv, ea avea la bază o mare așezare civilă și era reședința obișnuită a regilor daci transilvăneni. Un alt rol al ei era acela de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia.







Drumuri bune !!!


Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...