Sunday, October 7, 2018

Seaca dintre Clai

6 octombrie 2018 la prima raza de soare am fost in Busteni, am oprit la un punct in care masivul era vizibil in toata maretia lui si am revizuit traseul inca odata, varful Jepii Mici patroneaza traseul nostru in partea superioara un pic mai jos Claia Mare pe dreapta iar Claita pe stanga iar printre ele se contureaza vizibil inca de la partea inpadurita valcelul Secii dintre Clai sau Valea Seaca a Clailor. Iesirea din vale este ascunsa ochiului facindu-se in saua Claii ca apoi drumul nostru sa continuie pe Braul lui Raducu, noi alegand sa mergem in spre dreapta ca sa iesim in traseul de Jepi (in stanga am fi iesit in traseul Scheil sau cum mai este cunoscut si Jepii Mari).
Echipamentul standard (bocanci, bete, imbracaminte adecvata etc..) este astazi completat de o coarda dinamica de 35 m, carabine cu siguranta, bucle echipate, casti, hamuri si curaj cat se poate de mult si sa nu uit 4 litri de apa ca nu avem de unde alimenta tot traseul.
Astazi il am alaturi doar pe Mihaita, Andrei fiind retinut de o petrecere ce nu putea fi ratata 😊. Parcam masina la baza muntelui unde pornesc traseele de Jepii si urmam traseul pentru Jepii Mari pentru o jumatate de ora, dupa ce traseul se desparte in dreapta de cel al cascadei Urlatoare mai mergem 150 de metrii si in dreapta se formeaza valcelul Secii care la inceput este plin de vegetatie si neprietenos aducand a loc neumblat.

Aici gasiti filmarea momentelor importante din traseu 😉




Prima saritoare este si cea mai grea din tot traseul cu o lungime de 25 m, o studiem si o abordam cu grija, Mihai ma asteapta si o urcam in doi timpi el urcand asigurat in coarda.






 Si apoi tup tup din bolovan in bolovan spre bucuria lui Mihai, nu ne plictisim deloc.





Inca o saritoare la care ii intind coarda


Dupa care alta, si ne tot ducem pe valea seaca, c-am uitat sa bem si apa :)


Un bolovan care sta pe valcel, o luam pe sub el si iesim deasupra, apoi inca unul parca ar fi frati.

 
Din urma ne prind alti temerari, doi baieti si o fata, ne bucuram de companie si urcam impreuna.



 

 Bustenii raman in vale si in departare abia zarim Muntii Baiului

Si urcam si tot urcam.

Muchia Claitei luminata de soare pare ca un umar de femeie dezgolit in toamna asta tarzie.


Iesim in iarba deasupra noastra ne priveste semeata creasta Jepilor Mici, inca un pic si iesim.

Si am iesit in Saua Claii
  
Si de aici ne prindem in brau, nu dansul ci Braul lui Raducu (Brana mare a Jepilor) deja este a doua oara pe anul asta daca cautati pe blog gasiti o descriere amanuntita acum doar spicuim asa un pic.


 Lasam in urma Claia Mare cu a ei coama injnepenita.

In departare in bataia razelor de soare din asfintit, cantonul Jepi si varful Jepii Mari

In fata se ridica Caraimanul cu a sa cruce dedicata eroilor neamului.

Trecem prin seaua Crestei cu Sambrii dar fara urma de acestia doar rugi tristi rezervatia arzand in 2012 :(

Privim cu uimire Peretele cu flori

Si urmam drumul din valcel in valcel

Facem o poza cu lupul adormit

 Mihai gaseste uriasul care priveste spre varf intors cu spatele catre muritorii din vale pentru totdeauna, asteptand cu rabdare temerarii ce coboara din creste.

 La ultima geana de lumina strecurata printr-o zada iesim in valea Jepilor cu inima inca inflacarata de aventura si de peripetiile pe care natura le-a scos in calea noastra.

Seaca dintre Clai am parcurs-o in 4,5 ore, am luat braul lui Raducu pentru 2,5 ore si am coborat voiosi pe Valea Jepilor 2 ore, traseul este foarte solicitant, e foarte ftumos, dar periculos pentru cei care nu au antrenament, echipament si curaj.

Drumuri bune !!!

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul ClăiÈ›ei sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul ClăiÈ›e...