Sunday, February 17, 2019

Intre Bucegi : Padina - Șaua Strunga

Am planificat o drumetie în Cheile Zanoagei (dar cum o sa vedeti nu întodeauna iese asa cum planifici, dar macar sa iasă bine 😏), asa ca odata cu ivirea zorilor ne-am pornit la drum, destinatia noastra era Moroeni, peste nunte de Sinaia, dar ca sa evitam aglomeratia am luat-o pe Moreni- Pucioasa-Fieni-Moroeni. In departare ce vedea stancos partea estica a Bucegilor

Am oprit la lacul de pe Prahova de la Nedelea si am hranit lebedele.



 In departare apare primul varf din Bucegii vestici Lespezi in care este exploatarea de calcar pentru fabrica de ciment din Fieni.

Intram pe drumul de la Moroeni pana la Pestera Ialomitei care are 30 de km, doar 7 km asfaltati pana la sanatoriul din Moroeni, mergem pe partea dreapta a Ialomitei, pe partea opusa ne petrece Masivul Leaota.


Cu cat avansam intre Bucegi zapada creste in inaltime ajungand pe alocuri si la 1.5m, felicitari drumarilor damboviteni au facut un efort extraordinar pentru ca turistii sa ajunga in aceste locuri minunate.




Am ajuns la Camping Zanoaga si am incercat sa mergem catre tinta noastra cheile Zanoagei, dar nu era carare facuta iar zapada trecea de genunchi, si neavand rachete de zapada decat doi dintre noi, iar cheile sunt destul de periculoase acoperite de zapada am hotarat sa continuam drumul pana la Padina si de acolo sa incercam alt traseu.

La lacul de acumulare Bolboci, sunt doua drumuri unul pe partea dreapta asfaltat, dar care urca versantul si cel pe partea stanga dar care este neasfaltat si foarte greu de parcurs vara din cauza deteriorarii, dar acum iarna a fost varianta aleasa pentru dezapezire pentru ca celalalt ar fi urcat si coborat, acesta insa are o atractie foarte frumoasa pe parcurs care altfel vara ar fi ocolita de mareamajoritate a oamenilor si anume Cheile Tatarului.




In peretele estic al versantului se afla o excavatie denumita Grota Ursilor, inpropriu denumita poate mai bine ar fi Tunelul Grota Ursilor, pentru ca este facuta in anul 1905 in incercarea de a strapunge muntele pentru a se putea exploata lemnul din valea Brateiului si a fi adus la fabrica din Busteni, dar dupa 150 m s-a renuntat la excavare si s-a facut telefericul in anul urmator. Acum este doar o atractie pentru turistii curiosi.






 In sfarsit ajunge la destinatie Padina, parcam masina la Pensiunea Gura de Rai si pornim la plimbare pe drum.

Pe partea stângă Batrana, urmata de Doamnele, apoi valea Obarsiei in dreapta spate se vede Mecetul Tutrcesc.

Obarșia

 Babele



Si ajungem la cabana Padina, pe langa cabana in sus se vede carare facuta catre Șaua Strunga pe care hotaram imediat sa o urmam.




In zare varful Tataru

De sus se vede Releul de pe Costila , acoperit partial de varful Obârșia

Cabana Babele se vede bine

Vârful cu Dor

In apropiere varful Nucetu

In partea sude estica Vânturișul

Tătarul

Iesim in platoul strungilor si in departare se vede Șaua Strungă



Se vad Strungile Mari




Si luam drumul de intoarcere seara se apropie si avem drum lung de parcurs


 


.Nu a fost un traseu lung dar ne-am bucurat de o minunata zii de iarna in mijlocul naturii invelite in plapuma zapezii.
Drumuri Bune !!!

Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...