Wednesday, January 9, 2019

Circuit Manastirea Ciolanul - Vulcanii Noroiosi - Trovantii de la Ulmet - Muzeul Cihlimbarului Colti

La indemnul prietenei noastre virtuale Daniela Cosma administrator al grupului "Romania mea. O iubesc", am hotarat sa va prezint un circuit la care tin destul de mult parcurgandu-l in fiecare an cel putin de 2 ori si recomandandu-l cu caldura orcarui doritor de plimbare. Este un pic mai stresant pentru conducatorul auto care va conduce in jur de 6 ore dar cu pauze de 1-2 ore intre obiective eu zic ca merita.
Asa ca plecand din Ploiesti parcurgem destul de repede primii 35 de km pana la Mizil unde in mijlocul orasului vom face stanga si dupa 3 km vom fi inconjurati de minunatele podgorii de la Tohani daca sunteti amatori puteti oprii la crama pentru a degusta din oferta bahica autohtona.
De aici continuam drumul pana la Jugureni unde vom avea o frumoasa panorama asupra zonei de jos a Prahovei, campia cat poate privirea sa cuprinda.



Tot aici a fost ridicata o frumoasa troita din lemn
Continuam drumul si coboram in Valea Unguriului printr-o frumoasa padure de fag, amintind parca de povestile copilariei asteptand in orice clipa parca sa se iveasca din padure Scufita Rosie
Urmam firul Unguriului pentru 20 de km trecand prin sate ce nu au fost atinse de modernitate foarte mult lasand o urma de nostalgie in inima calatorului, la Hales cotim la stanga si dupa 6 km ajungem la Manastirea Ciolanu.
Manastirea Ciolanul asezamant monahal ridicat in jurul anului 1580 de Doamna Neaga, sotia domnitorului Mihnea, initial s-a ridicat mica bisericuta ca apoi in 1825 sa se ridice biserica mare pictata de Nicolae Pitaru si ajutat de nepotul sau Gheorghe Tatarascu pe atunci ucenic, de altfel cei doi isi afla somnul de veci in cimitirul manastirii.
Este foarte frumoasa biserica mare, dar pentru mine mica bisericuta este un dar pentru inima celui care ii calca pragul.








 Iesim din manastire si pe dealurile din inprejurimi sunt expuse sculpturile de la concursurile Taberei de sculptura de la Magura, piatra de Magura de altfel celebra pretându-se pentru realizarea de sculpturi dar si de cruci din piatra care sunt prezente in foarte multe locuri din judetul Buzau.
Concursul a fost tinut incepand cu anul 1970 si s-a intrerupt in anii dinaintea revolutiei, fiecare an are expus cam 15 lucrari asa ca daca vreti sa vedeti toate lucrarile, care sunt in numar de vreo 300 veti aloca cel putin 1 ora pentru a viziona pe-ndelete, cine nu poate merge atat de mult ele fiind expuse pe intreg dealul poate sta si lua masa pe poiana.








 Dupa aceasta coboram in valea Buzaului, in satul Magurasi apoi Berca de aici in dreapta cam 15 km catre satul Beciu unde se afla Vulcanii Noroiosi cu cele doua zone Paclele Mari si Paclele Mici. Vulcanii creaza zonei un aspect selenar datorita eruptiilor noroioase cauzate de presiunea de gaze, fenomenul unic in aceasta parte de lume uimeste prin aspectul straniu lasat de noroiul care contine substante care impiedica cresterea vegetatiei de orice fel.



 


 Parasim aceste zone stranii si ne intoarcem in soseaua de Buzau-Brasov si la Magura o luam catre comuna Bozioru, sat Ulmet pentru a vedea trovantii sau "Babele" de la Ulmet. Nu faceti greseala ca de la Vulcanii Noroiosi sa va luati dupa GPS si sa urmati drumuri care aparent sunt foarte scurte decat daca vreti sa experimentati 20 de km de macadam, recomand cu caldura intoarcerea chiar daca este mai lung drumul cu 15 km.
Ajunsi in Bozioru urcam 2 km cu masina pana in satul Ulmet unde luam la pas poteca ce duce catre trovanti la 10 minute de mers in poteca intalnim "Matusalemica" o salcie ce are o varsta de 500-600 de ani si care uimeste prin dimensiunile trunchiului.


Un pic mai sus un trovant ca o poarta de intrare marcheaza zona "Broasca testoasa".
Mergem pe la baza dealului si apoi urcam pe carare 10 minute, cum iesim in culme dam de "ouale dinozaurului".

 Apoi toboganul

 Si purtam un pic "palaria mexicanului"


 Ne reculegem la "Masa Tacerii"

Si din neatentie suntem muscati de "Hipopotam"

Andrei tine un recital la microfon.
Si ultimile in capatul potecii departe in padure privim imensele "coloane prabusite"



Terminam vizita si la intoarcere il deranjam pe "vrajitorul cu pipa"

 Pentru a ne lasa sa trecem trebuie sa rezolvam "Nodul Gordian".

Iesim in poiana cu atat de multe ideii si amintiri pe care le vom povesti prietenilor incat nu sesizam ca soarele grabeste spre asfintit.
Plecam iarasi la drum si din Bozioru trecem dealul la Vavalugi si apoi prin Scaieni si Muscelul Caramanesc ca apoi sa coboram in comuna Colti pentru a vizita colectia muzeala a cihlimbarului.
Unic in aceasta parte de lume muzeul cihlimbarului a fost constituit cu obiecte din cihlimbar extrase din minele existente aici, din pacate ca multe alte exploatatii si aceasta a fost inchisa.
Nu o sa stric surpriza punand fotografii dar una dintre cele mai mari exponate are 1.7 kg si are o poveste foarte surprinzatoare, va las deschisa dorinta de a-l vizita.



 De aici traseul iese in orasul Patarlagele iar in 1,5 ore suntem iarasi in Ploiesti urmand drumul Calvini-Posesti- Valenii de Munte. Sper ca v-a placut aceasta incursiune in cele doua judete Prahova si Buzau si va doresc doar : Drumuri bune !!!




Valcelul Clăiței traversare Brâul lui Raducu, coborâre pe Seaca dintre Clăi

 - Facem valcelul Clăiței sâmbăta, scrie Gaby Nu răspund dau buletin nivometeorilogic, peste 1800m grad 3, grad 2 sub 1800m, valcelul Clăițe...